Cum să (nu) faci brioșe Vampirina

Nu știți cine e Vampirina? Cea mai simpatică fetiță-vampir care s-a mutat din Transilvania în Pennsylvania. “Și care suferă de Lilieceală când are emoții! Seamănă un pic cu mine”, spune Antonia de câte ori o vede într-un nou episod la Disney Junior. Mimoza mea mai mică doar cu 2 minute față de sora ei s-a atașat tare mult de Vampirina, căci și ea are ceva dificultăți cu gestionarea emoțiilor.

Nu sunt vreo fană a poveștilor cu vampiri, mai ales la vârste mici, însă “tema” aceasta e din ce în ce mai prezentă în media și nu doar pentru că Halloween-ul își face simțită prezența tot mai mult în țara noastră. Însă Vampirina mi-a devenit chiar simpatică! Pentru că este o fetiță care încearcă să se adapteze într-un cartier nou, într-o școală nouă, cu colegi noi. Cam cum se întâmplă acum și cu Mimozele mele care au intrat la clasa pregătitoare, iar adaptarea la școală nu decurge chiar atât de ușor, în special pentru Antonia. Nu, ea nu se transformă în vreun liliac simpatic când are emoții, ci doar îi transpiră palmele. Dar se identifică, din acest punct de vedere, cu personajul de la Disney Junior, care o binedispune și chiar îi dă încredere.

Prin urmare, Vampirina este “binevenită” la noi în casă! Așa că am vrut să-i organizăm o petrecere! De Halloween, bineînțeles! Și am apelat la un kit profesionist: tricouri, microfoane, ghirlande de agățat, bentițe cu urechi de liliac, abțibilduri, mănuși asortate și… rețete specifice!

Cum fondul muzical a fost asigurat de un CD cu cele mai cunoscute melodii din serialul de desene animate, am decis să ne concentrăm asupra… brioșelor! Printre pliantele cu rețete se regăsea și unul cu brioșe, desertul preferat al Mimozelor, așa că… ne-am pus șorțurile și am mutat distracția din living în bucătărie.

Din păcate însă… n-am găsit colorant alimentar mov. Și nici albastru, căci roșu mai aveam! Și cum ne mai lipseau și alte ingrediente prezentate în broșură… am improvizat! Mai bine zis, am mers pe rețeta noastră de brioșe și, la sfârșit, am decorat prăjiturelele respectând tema. Am făcut brioșe Vampirina a la… Mimoze!

Iată și rețeta noastră:

Ingrediente pentru 12-16 brioșe:

  • 6 ouă
  • 10 linguri de zahăr
  • 6 linguri de ulei
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat sau o linguriță de esență de vanilie
  • 1 pliculeț de praf de copt
  • 140 de grame de iaurt gras
  • 70 ml de apă minerală
  • 3 linguri de cacao
  • un rulou de pastă de zahăr de modelat
  • creioane alimentare colorate

Mod de preparare:
Se separă albușurile de gălbenușuri și se bat separat alături de zahăr și vanilie până se obține o pastă asemănătoare celei de bezea. Într-un alt castron, se amestecă gălbenușurile cu uleiul, apoi se adaugă iaurtul și, la urmă, apa minerală. Compoziția astfel obținută se răstoarnă peste cea din albușuri și se amestecă ușor cu ajutorul unei palete.

Următorul pas: Se adaugă treptat făina amestecată cu praful de copt. Un sfert din compoziție se pune într-un alt vas și se amestecă cu praful de cacao plus două linguri de apă minerală.
În tava de brioșe, se așează hârtia specială de copt și se pun câte două linguri din prima compoziție în fiecare formă, iar apoi se adaugă câte o lingură din amestecul cu cacao. La final, se pune și restul din prima compoziție.

Cuptorul se preîncălzește la 200 de grade Celsius. Apoi, brioșele se coc timp de 25-30 de minute la 180 de grade Celsius, în funcție de tipul cuptorului.

După ce s-au răcit, se pregătește glazura din pasta de zahăr de modelat pe care am preparat-o conform instrucțiunilor de pe cutie. Înainte de a o aplica, am uns brioșele cu un pic de unt pentru a se lipi mai bine.

La final, peste glazura întinsă din pasta de zahăr de modelat, căreia am încercat să-i dăm o tentă de mov folosind puțin concentrat de mure și afine, am desenat cu creioane alimentare colorate fantome simpatice, pânze de păianjen, dovlecei și chiar și colți de vampir!

Poate n-au ieșit ca în reviste, dar brioșele noastre inspirate de Vampirina au fost cele mai delicioase! Și nu o spun doar eu, ci ne-au confirmat și toți colegii Mimozelor de la grupa de înot, pe care fetele i-au servit cu brioșe!

Și, când voi găsi și colorant alimentar mov, o să pregătim și rețeta originală!

Bonus: Saleuri cu parmezan în formă de lilieci

Ce? Credeați că am scăpat doar cu brioșele! Nicio șansă! Căci Mimozele au vrut să încerce și forma de liliac. Noroc că am mai găsit în congelator aluat de foietaj și am pregătit repede, repede saleuri cu parmezan în formă de lilieci! Un aperitiv ușor de pregătit. După ce am lăsat vreo 30 de minute aluat să se decongeleze, l-am întins cu ajutorul unui sucitor, folosindu-ne de un pic de făină. Am “decupat” liliecii cu ajutorul formei, i-am uns cu un pic de gălbenuș amestecat cu câteva picături de suc de afine – pentru aspectul artistic!, iar apoi am presărat parmezan deasupra.

 

Și cum cuptorul era deja încins… Cât timp am decorat brioșele au fost gata și saleurile! Să mai spună cineva că nu mă pricep!

 

Aaaa! Și nu uitați! Serialul „Vampirina” se difuzează zilnic la Disney Junior de la 15.30 și 18.30.

Voi ce alte rețete de brioșe ați mai încercat? Povestiți-mi experiența voastră pe această pagină, la comentarii! Sau vă aștept pe pagina de Facebook cu un Like și un Comentariu!

Post Author: Cătălina Matei

De vreo 16 ani încoace, scriu cu acte în regulă în media românească. Am debutat în print, unde am și prestat mai bine de 9 ani, însă hârtia nu mai are trecere mare în România, așa că am trecut în online, unde totul se mișcă pe repede înainte. Între timp, m-am antrenat în "parenting", atât în viața reală, căci sunt mamică de gemene, cât și în "www", mai precis pe www.kidmagia.ro și pe www.2mimoze.ro. Despre ce îmi place să scriu? În primul rând despre oameni. Să le aflu poveștile direct de la ei, prin viu grai, nu prin email...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.