Cum se imbolnavesc gemenii

Cum se îmbolnăvesc gemenii: pe rând sau în același timp?

În cei peste 6 ani de când au apărut pe lume Mimozele, am experimentat din plin diferite afecțiuni,contagioase sau nu, multe nopți pierdute din cauza temperaturii ridicate, câteva vizite pe la camera de gardă, chiar și o internare… E în “fișa postului” oricărei mămici, nu?! Ce se întâmplă însă în cazul gemenilor? Cum se îmbolnăvesc: pe rând sau în același timp?

De ce gemenii ar trebui să fie diferiți față de familiile cu mai mulți copii? Până la urmă e vorba de colectivitate, mai ales când este cazul unei boli contagioase. E de așteptat când unul dintre copii se îmbolnăvește și celălalt, mai devreme sau mai târziu, să dezvolte aceleași simptome. Sau nu!
În cazul Mimozelor, mai ales în primii ani de viață, virozele și chiar și pojărelul și-au “făcut de cap” pe rând, la doar câteva zile diferență. Cea care dă tonul, de obicei, este Adnana, prima născută. Am citit mai multe studii, care par să se confirme în cazul nostru, conform cărora primul geamăn își va păstra “întâietatea” mai mereu de-a lungul vieții. Astfel, Adnana a fost prima căreia i-a ieșit dințișorii, prima care a început să meargă, prima care a făcut febră 40 ºC, prima căreia i-a căzut dințișorul… și tot așa!

Revenind la boli, de cele mai multe ori, Mimozele le împart și pe acestea. În sensul că nu trec mai mult de două, trei zile de când una dintre ele manifestă anumite simptome, iar cealaltă le dezvoltă la rândul ei. Într-un fel e bine, căci cumpăr siropuri și pastile, de la început, la dublu! Însă e mai complicat cu nopțile pierdute… după vreo 2-3 “albe” la rând să continui alte 2-3 în același mod… e epuizant!

 

► Citește și Mușcătura de căpușă: Experiența noastră cu Antonia și cele 5 greșeli pe care le-am comis

 

Până la urmă, cum se îmbolnăvesc gemenii: pe rând sau în același timp? M-am documentat un pic și am aflat că oamenii de știință afirmă că nu există o regulă potrivit căreia gemenii trebuie să sufere de aceleaşi afecţiuni chiar dacă au ADN identic. Riscul ca cei doi gemei să fie diagnosticaţi cu aceaşi afecţiune este de 50%.
În același timp însă, mediul în care trăim şi stilul de viaţă pe care îl adoptăm poate influenţa structura ADN-ului, iar această teorie a fost confirmată de o serie de cercetări în care au fost incluşi atât gemeni identici, cât şi cei care nu aveau ADN identic.

Tot oamenii de știință spun că gemenii pot împărţi multe între ei şi pot avea multe lucruri în comun, dar nu şi bolile pe care le dezvoltă, nici măcar pe cele provocate de factori la care au fost expuşi simultan. Aşadar, copiii născuţi din sarcini gemelare nu-şi împart întotdeauna bolile, nici măcar pe cele contagioase.

Cercetătorii britanici au constatat această diferenţă importantă în urma unui caz din 1983, când o pereche de gemeni a fost contaminată din greşeală cu virusul HIV şi doar unul a dezvoltat boala. Fratele lui nu s-a îmbolnăvit, iar medicii nu au găsit urme ale virusului în sângele lui niciodată, deşi a fost testat periodic.

N-au trecut decât 6 ani de când experimentez postura de mamă de gemeni… Prin urmare, nu pot să contrazic studiile. Mimozele mele, de cele mai multe ori, se îmbolnăvesc pe rând, la scurtă distanță.

Voi vedea ce se întâmplă în următorii ani!

Foto: Freepik

Și tu ești mămică de gemeni? Prichindeii tăi se îmbolnăvesc sau nu în același timp? Povestește-mi experiența ta pe această pagină, la comentarii! Sau te aștept pe pagina de Facebook cu un Like și un Comentariu!

Post Author: Cătălina Matei

De vreo 16 ani încoace, scriu cu acte în regulă în media românească. Am debutat în print, unde am și prestat mai bine de 9 ani, însă hârtia nu mai are trecere mare în România, așa că am trecut în online, unde totul se mișcă pe repede înainte. Între timp, m-am antrenat în "parenting", atât în viața reală, căci sunt mamică de gemene, cât și în "www", mai precis pe www.kidmagia.ro și pe www.2mimoze.ro. Despre ce îmi place să scriu? În primul rând despre oameni. Să le aflu poveștile direct de la ei, prin viu grai, nu prin email...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.