De ce e bine să îmbrățișezi un copac? Activități de toamnă cu două Mimoze

Cine nu-și aduce aminte de joaca din copilărie care începea dimineața și se termina noaptea târziu?! Mai ales în zilele de vară… De orele pe care le petreceam prin spatele blocului, cățărându-ne prin toți copacii, cutreierând toate parcurile din cartier ori de vacanțele la țară, la bunici?! Câte ore petreceam în aer liber, fără niciun pic de tehnologie în viața noastră, căci desenele animate, în anii comunismului, erau difuzate la televizor o singură dată pe săptămână, duminica.

Copiii noștri însă trăiesc alte vremuri. În era modernă, tentațiile indoor sunt prea mari: tabletă, smartphone, console, televizor. Nu mai vorbim de programul încărcat al juniorilor de la școală, cu teme peste teme și activități extrașcolare, dar și de teama noastră, a părinților, de a-i lăsa pe cei mici să se joace prin parcuri ori în fața blocului. Toate acestea diminuează considerabil timpul petrecut afară, la joacă, având repercusiuni asupra dezvoltării lor fizice, dar mai ales asupra dezvoltării lor psihoemoționale. Și nu este doar o constatare personală, ci reprezintă concluziile multor studii științifice care demonstrează câte beneficii poate aduce joaca afară atât pentru cei mici cât și pentru cei mari.

Da, da… timpul petrecut în aer liber, alături de alți copii, cu tot felul de activități, îi face mai deștepți! Și mai empatici, și mai sociabili, și mai responsabili!

Noi suntem foarte norocoși. Locuim aproape de Pădurea Cernica și, pe cât posibil, încercăm să facem cât mai multe drumeții când timpul ne permite. Eu și Mimozele deja ne putem transforma ușor în ghizi locali, căci am început să cunoaștem foarte bine potecile care duc la lacul din mijlocul pădurii, un fel de dumbravă desprinsă din povești. Și chiar e ca în povești! Pentru că, acolo, fiecare copac, fiecare fir de iarbă, fiecare pasăre ori băț de trestie se poate transforma ușor într-un personaj de basm.

Iar un picnic în pădure poate fi o aventură! Și cum Mimozelor le place să ia masa în aer liber și aveam nevoie și de frunze colorate pentru un proiect la școală am decis, zilele trecute, să ieșim la pădure. Așa că, în timp ce Antonia și Adnana desenau de zor, am pregătit repede rucsacul și coșul de picnic cu câteva gustări, apă și o pătură mai groasă.

Însă aventura noastră a început cu un lucru mai puțin plăcut! Nici n-am intrat bine în pădure, că am și dat peste multe gunoaie: caserole de mâncare, doze, sticle, pungi din plastic… Urmele “civilizației”! Iar fetele au fost foarte supărate. Ele știu că cât rău fac naturii toate gunoaiele lăsate de oameni…

 

Am mers mai departe și am început jocurile de observație. Ce se întâmplă cu natura toamna? Iar fetele au punctat toate schimbările care se petrec: frunzele își schimbă culoarea, ce nuanțe au, cum cad, ce fac păsările, insectele… Ba chiar s-au amuzat teribil când au văzut cum sar broscuțele în lac în momentul în care ne-am apropiat de mal.

 

Și și-au îmbrățișat și copacul! Un stejar bătrân, pe care nu-l pot cuprinde în întregime nici trei adulți, dar pe care Mimozele îl strâng în brațe de când erau mici. A devenit un fel de ritual! Și nu este singurul copac din pădure pe care fetele îl iau în brațe ca pe un prieten drag pe care nu l-au mai văzut de multă vreme.

 

Mami, de ce luați voi copacii în brațe?
Pentru că ne dau putere și pentru că așa îi mulțumim naturii că ne-a primit în pădure!

Există numeroase legende despre puterea copacilor… Vechii egipteni purtau la gât amulete din lemn care îi protejau de pericole. Alte mituri spun că strămoşii noştri se foloseau tot de puterea copacilor pentru a vindeca un copil bolnav. La răsăritul soarelui, atunci când puterea copacului era la maximum, copilul era purtat gol de trei ori printr-o secţiune făcută într-un copac. Se credea că micuţul lua energie de la copac, iar copacul îi lua boala. După ritual, tăietura din copac era legată şi unsă cu argilă.

Însă, dincolo de povești, există şi o ştiinţă care studiază acest fenomen, se numeşte dendroterapie sau vindecarea bolilor cu ajutorul copacilor.

Există mai multe studii conform cărora apropierea de un copac sau chiar îmbrăţişarea lui poate avea efecte benefice asupra stării de sănătate. Într-o carte publicată de Matthew Silverstone, acesta vine cu dovezi care confirmă beneficiile pe care le aduce îmbrăţişarea unui copac persoanelor care suferă de boli mentale, nivel redus de concentrare, stres, depresie etc. La fel, acest procedeu are capacitatea de a atenua durerile de cap.

În cazul copiilor, potrivit studiilor, atunci când sunt în contact cu plantele, prichindeii funcţionează cognitiv şi emoţional mult mai bine; chiar şi atunci când se distrează cu jocuri creative în parcuri şi zone verzi special amenajate.

Până la urmă, indiferent dacă ții cont de legende ori de știință, să îmbrățișezi un copac nu e deloc un lucru rău. Din contră!

Revenind la drumeția noastră prin pădure, după vreo jumătate de oră de mers pe potecă, pe lângă lacul care șerpuiește printre copaci de parcă ar fi un pârâu – uneori mai lat, alteori foarte îngust de poți să treci de pe un mal pe altul printr-o săritură, am decis că este momentul pentru picnic!

Așa că ne-am oprit lângă un mic pod improvizat din câteva bârne, am întins pătura și am savurat sandvișurile și perele coapte puse la pachet. Mmmm… papa bun, un peisaj de poveste și… liniște! Ce poți să-ți dorești mai mult?!

Și, dacă tot am vorbit de liniște, poate unora li se pare plictisitor să meargă prin pădure. Mai ales copiilor… Ce poți face acolo fără niciun gadget care să te distreze?! Însă nu ai nevoie nici de tabletă, nici de consolă, nici de smartphone… Bine, cu telefonul mai faci niște poze și înregistrezi videoclipuri. Însă copiii se pot distra la fel de tare și căutând ghinde și frunze, și explorând fiecare colț de dumbravă, și aruncând cu pietricele în apă, și scormonind prin scorburile mici… și îmbrățișând un copac!

 

Căci timpul petrecut în aer liber cu familia ori cu prietenii reprezintă cea mai bună terapie pentru orice prichindel, de la 0 la… 99 de ani!

Cum s-a încheiat ziua noastră?

Cu o surpriză minunată, căci fetele au descoperit un nou serial difuzat din 15 octombrie de Cartoon Network, “Craig și dumbrava”, în care personajul principal este un băiețel pe nume Craig Williams, care locuiește în Herkleston, un orășel din subururbie. Alături de cei doi prieteni ai săi, Kelsey și John Paul „JP”, Craig iubeşte să iasă în aer liber şi să se joace, descoperind împreună ce lucruri minunate de pot întâmpla în dumbrava din cartierul lor. “Mami, mami… Și Craig și prietenii lui locuiesc lângă o pădure. Au și ei dumbrava lor!”. Serialul va fi difuzat d eluni până vineri, de la 17.25.

Până la urmă orice copil poate avea dumbrava lui, chiar și între blocuri… Orice petec de verdeață se poate transforma într-un loc de poveste dacă avem grijă de el! Și… nu uitați! Dacă aveți și un copac în acel loc… îmbrățișați-l din toată inima!

Vouă ce vă place să faceți când petreceți timpul liber în natură? Povestiți-mi experiențele voastre pe această pagină, la comentarii! Sau vă aștept pe pagina de Facebook cu un Like și un Comentariu!

Post Author: Cătălina Matei

De vreo 16 ani încoace, scriu cu acte în regulă în media românească. Am debutat în print, unde am și prestat mai bine de 9 ani, însă hârtia nu mai are trecere mare în România, așa că am trecut în online, unde totul se mișcă pe repede înainte. Între timp, m-am antrenat în "parenting", atât în viața reală, căci sunt mamică de gemene, cât și în "www", mai precis pe www.kidmagia.ro și pe www.2mimoze.ro. Despre ce îmi place să scriu? În primul rând despre oameni. Să le aflu poveștile direct de la ei, prin viu grai, nu prin email...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.