Două Mimoze în Lumea lui Mulțumesc. De ce iubesc fetele Gașca Zurli

Când am auzit prima dată de Gașca Zurli nu eram încă mămică. Credeam că e un fel de Abracadabra de calibru mic… Apoi, am avut ocazia să îi iau un interviu Mirelei Retegan, cea care a creat nebunia asta care te cuprinde ca-ntr-o vâltoare și nu mai ai ieșire. Și de ce ai vrea să ieși?! Aproape trei ore am stat de vorbă și m-a cucerit pe loc. La scurt timp, am mers cu Mimozele la un spectacol susținut de Gașca Zurli la Teatrul de pe Lipscani. N-aveau nici 4 ani… au devenit fane! Iar cel mai recent show, “Lumea lui Mulțumesc”, le-a făcut să-și dorească să fie, când vor fi mari, ca Fetița Zurli (evident!). Aaaa… și vor și un stroboscop ca cel pe care l-au văzut la Sala Polivalentă!

Pentru cei care cunosc Gașca Zurli ceea ce voi descrie în continuare nu cred să mai fie vreo noutate. Pentru că știu pe pielea lor ce înseamnă să fredonezi în fiecare dimineață, în drum spre grădi ori spre școală, “Am o căsuță mică” sau “Eu sunt Zurli”. Ori să-ți înceapă copilul să-ți cânte din “Vreau pupic de noapte bună” seara, înainte de culcare, după ce a epuizat toate pretextele pentru a amâna ora de somn… “Vreau la baie”, “Dar mi-e sete!”, “Stai că nu-mi găsesc ursulețul!”, “Încă nu i-am dat pupic lui tati”… și tot așa!

Pentru cei care încă nu au fost atinși de “microbul” Zurli am un singur sfat. Bine, două! Nu vă “vaccinați”! Nici voi, nici prichindeii voștri. Ce efecte veți resimți? Probabil, aceleași pe care le experimentăm din plin și noi. Și alte zeci de mii de părinți și copii din țara asta. Și de peste hotare, căci Gașca are spectacole și dincolo de granițe.

Ca să vă povestesc vouă, celor care încă nu ați fost atinși încă de “microb”, ce înseamnă Gașca Zurli, ar trebui, mai întâi, să vă spun câte ceva despre Mirela Retegan, cea care a creat acest fenomen și pe care îl coordonează până la cel mai mic detaliu. Tanti Prezentatoarea, mai precis! Așa cum o percep eu…

A făcut vreo 20 de ani de radio, alți câțiva de impresariat artistic, iar apoi a început să se joace. Unii ar putea spune că a dat mintea copiilor… Și chiar asta a făcut! Cu ceva bani împrumutați și doar câțiva oameni care s-o sprijine, a început să organizeze spectacole pentru copii. Nu, nu la Sala Polivalentă din București. A început cu grădinița fiicei ei, Maya, apoi pe la diverse locuri de joacă, mall-uri, a ajuns și la TV… A fost nevoie de 10 ani ca povestea Zurli să se transforme într-un fenomen. Apoi într-un business, deși Mirelei îi place să se considere mai mult antreprenor. E convinsă că asta este misiunea ei: să-i aducă pe părinți aproape de copiii lor. Eu zic că i-a reușit! Și o invidiez, sincer! Are atât de multă energie, nu înțeleg de unde… Cu siguranță, nu e un om perfect, însă este o perfecționistă, clar! Probabil că nu e deloc ușor să ții pasul cu ea. De fapt, nici nu ai cum!

Când Mimozele mele au întâlnit-o pentru prima dată pe Mirela, dincolo de scenă, i-au sărit în brațe. Direct. Fără nicio sfială. De parcă o cunoșteau de când lumea… Iar Tanti Prezentatoarea le-a îmbrățișat tare, tare… cum face ea cu fiecare copil. Și apoi a râs… Râsul acela colorat și molipsitor!

 

 

De altfel, toți membrii echipei știu să îmbrățișeze ca ea… Bine, eu, una, nu i-am luat în brațe pe toți! Însă fetele mele au făcut-o! Iar bucuria cu care ei îi întâmpină pe copii este autentică. Nimic fals, nimic superficial… Nu e doar un job și atât! Sincer, cât de bine ar fi plătiți, eu tot nu înțeleg de unde au atâta răbdare! La orice sesiune de autografe, poze și așa mai departe… oamenii ăștia au grijă să răspundă fiecărui copil, să-i ia în brațe, să se fotografieze alături de ei, să se joace cu ei. Fetița Zurli, Clopoțel, Zdrăngănel, Tura Vura, Vrăjimăturica, Yupi, Bucătărașul, Lulu, Băiețelul Zurli, Mulțumesc și ceilalți membri ai echipei sunt minunați. La fel și toți ceilalți implicați în acest fenomen, cei care nu apar pe scenă, cei care au grijă ca lucrurile să iasă perfect!

 

De ce am insistat să prezint oamenii implicați în acest fenomen? Pentru că omul sfințește locul… Iar “Lumea lui Mulțumesc”, cel mai recent spectacol prezentat de Gașca Zurli într-un turneu care a inclus 12 orașe din țară, este cea mai bună transpunere a zicalei de mai sus. Pentru că folosim prea des, în mod automat, cuvântul “Mulțumesc”. O lecție de viață pentru toate vârstele, predată în stilul Zurli, prin muzică și joacă.

Așa că… Mulțumesc, Mirela Retegan & Compania! Mulțumesc pentru spectacolul de aseară. În ciuda protestelor uneia dintre Mimoze, care a cerut popcorn aproape tot timpul, am reușit să mă conectez pe deplin cu “maimuțele mele”. Dar, mai ales, pentru că Tatăl Mimozelor a râs cu poftă! Și și-a strâns fetele în brațe tare, tare! Și și-a pus și degetul pe nas și a promis că le va sufla în aripi, să zboare cât mai sus! Chiar dacă a fost târât cu “forța”, chiar dacă din mașina lui nu lipsesc CD-urile cu “Jocuri în trafic” și cele cu melodiile voastre. 😉

 

Post Author: Cătălina Matei

De vreo 16 ani încoace, scriu cu acte în regulă în media românească. Am debutat în print, unde am și prestat mai bine de 9 ani, însă hârtia nu mai are trecere mare în România, așa că am trecut în online, unde totul se mișcă pe repede înainte. Între timp, m-am antrenat în "parenting", atât în viața reală, căci sunt mamică de gemene, cât și în "www", mai precis pe www.kidmagia.ro și pe www.2mimoze.ro. Despre ce îmi place să scriu? În primul rând despre oameni. Să le aflu poveștile direct de la ei, prin viu grai, nu prin email...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.