Ce să nu-i spui unei mămici de gemeni: 7 propoziții pe care ar fi bine să nu le rostești!

“Gemeni?! Ce drăguț!”… Știți de câte ori am auzit replica asta până acum? Cred că aș ajunge pe Lună și-napoi! Exagerez, probabil, însă nu cred că există mamă de gemeni care să nu se fi săturat de replicile celor din jur. Dacă, la începutul sarcinii, este simpatică reacția oamenilor când află că vei naște doi pui de om, după al doilea trimestru lucrurile se schimbă. Nu mai vorbesc despre ce se întâmplă după naștere. Căci nopțile nedormite, frica de a nu greși doza de lapte praf în timp ce cu o mână pregătești biberonul pentru unul, iar cu cealaltă îl hrănești pe-al doilea, mustrările de conștiință că îl ții pe unul în brațe mai mult decât pe celălalt, cheltuielile care dau orice buget peste cap, săptămânile de tratat răceli și alte boli ale copilăriei – căci nu le fac în același timp, ci termină unul și începe al doilea… sunt doar câteva dintre aspectele despre care “ce drăguț” habar n-are!

Cu siguranță, sunt voci care spun că mămicile de gemeni nu ar trebui să se plângă mai tare decât cele cu doi copii. Corect. Numărul e același! Experiența e alta. Căci una este să îmbraci un bebeluș de 7 luni cu hăinuțele de iarnă în timp ce copilul cel mare știe deja să se încalțe singur ori să-și pună un pahar cu apă și alta e să ai grijă de doi copii de aceeași vârstă, care au aceleași nevoi în același timp. Cel puțin așa văd eu lucrurile.

Prin urmare… ce nu aș mai vrea să aud?

“Ai avut gemeni în familie?”

Nu mai este un fenomen atât de rar întâlnit în ziua de azi să ai gemeni. Mai ales că problemele legate de fertilitate impun folosirea tratamentelor și a fertilizărilor in vitro, iar șansele de a se fecunda mai mulți embrioni sunt extrem de mari. Tocmai de aceea s-au și înmulțit numărul sarcinilor multiple, existând tot mai multe femei care dau naștere tripleților, cvintupleților și așa mai departe. Nu spun că nu există și cazuri în care tot se întâmplă natural, însă vor fi tot mai rare. Citisem o statistică pe undeva conform căreia numărul sarcinilor multiple a crescut de 10 ori în ultimii 10 ani. O consecință logică deoarece problemele de infertilitate apar tot mai des, iar cuplurile care își doresc copii apelează la fertilizări. Sarcina multiplă este unul dintre efectele “secundare”!

Din păcate, România încă este o țară plină de prejudecăți, iar cuplurile care apelează la fertilizările in vitro preferă să păstreze discreția. De ce? Ca să evite întrebarea de mai sus! Pe de o parte sunt rudele mai în vârstă care nu concep așa ceva și clasifică imediat procedura ca fiind un “păcat de la Dumnezeu”, pe de altă parte anturajul, prietenii, mai ales în cazul în care bărbatul este responsabilul pentru diagnosticul de “infertilitate”. Unii o percep ca pe o umilință, ca pe un complex! Îi sfătuiesc să meargă la psiholog!

Cum răspund eu la întrebarea asta? Depinde de cine mă întreabă. “Da, am avut gemeni în familie! Dar am urmat și un tratament!” este răspunsul pe care îl dau când casierița de la supermarket mă vede cu Mimozele. Ori doamna trecută de 60 de ani, care așteaptă și ea la medicul de familie, intră în vorbă cu mine și cu fetele. Însă aș prefera să nu mă mai întrebe nimeni!

“Sunt gemene?! Dar nu seamănă!”

Păi, nu! Una este șatenă cu ochi albaștri, iar cealaltă – brunetă cu ochii căprui-verzi. În cazul gemenilor bivitelini, care provin din fecundarea simultană a doua ovule diferite de către doi spermatozoizi, copiii pot semăna, dar nu mai mult decât seamănă între ei fraţii şi surorile. Bine, în cazul Mimozelor diferențele sunt atât de mari încât pot înțelege reacția multora. De fiecare dată mă amuz când îmi amintesc cum eram întrebată de diverse persoane dacă cele două Mimoze sunt surori. Mai ales după ce au împlinit un an, iar diferențele între ele nu erau legate doar de trăsăturile feței ci și de statură, căci Antonia era mai grăsuță și un pic mai înaltă decât Adnana. Între timp, proporțiile s-au schimbat!

Revenind la amintiri, dialogul suna cam așa:

Nu vă supărați, dar sunt surori?
Da.
Și ce diferență este între ele?
5 minute.
?!?!?!?!
Sunt gemene. Nu par, dar sunt. Au fost în placente diferite.

“Care e cea mai cuminte? Ori cea mai năzdrăvană?”

Amândouă! Sunt două ființe cu personalități și capacități diferite, fiecare le are p-ale ei! Însă amândouă sunt ale mele și nu văd de ce ar trebui să-mi “etichetez” copilele în fața străinilor.

“Care a fost prima?”

Personal, nu mă deranjează atât de tare să răspund la această întrebare. Știu că există tot felul de studii care arată importanță ordinii la naștere, mai ales că Adnana, G1, a fost prima în multe lucruri: prima care s-a născut, prima căreia i-a apărut primul dințișor și prima căreia i-a căzut, prima care și-a spart capul… și tot așa. Însă și Antonia are “premierele” ei.
Însă cunosc alte mămici de gemeni care detestă această întrebare. Mai ales când între copii există o competiție acerbă și faptul că unul este mai mare, chiar și cu 2 minute, reprezintă un motiv de discuție.

“Doua fetițe, ce frumos! Mai merg și doi băieței!”

Pe cuvântul tău?! Ai tu habar ce presupune să fii însărcinată cu gemeni, să te injectezi pe toată perioada sarcinii ca să nu faci avort spontan și să naști prematur?! Nu mai comentez de ce urmează după… Prin urmare, ar fi bine ca această replică să fie uitată. Definitv. La fel și “Era frumos dacă erau pereche: fată și băiat”.

“Gemeni? Probabil că ești praf!”

Replica aceasta este opusul celei de la prima poziție, însă efectul ei este la fel de enervant. Normal că nu e ușor să ai gemeni, că te simți epuizată, stoarsă de-a dreptul, nici nu mai știi de când nu ai mai făcut o baie mai lungă de 2 minute, când ai fost ultima dată la coafor… mai ales în primele 12 luni de la naștere. Iar eu am avut parte de ajutor, însă sunt mămici de gemeni care trebuie să se descurce singure. „Nu, sunt fresh! Nu vezi ce bine arăt?!” era răspunsul meu. Iar pentru cei care se duc în vizită la o proaspătă mămică de gemeni și rostesc replica de mai sus am și un sfat: Nu stați mult! Iar dacă aveți copii mai mici, neastâmpărați, nu-i luați cu voi! Nu sunt ei de vină, însă o mamă de gemeni care a născut prematur, a stat aproape o lună în maternitate cu bebelușii și se mulge din două în două ore ca să-i hrănească, căci cei mici nu se hrănesc decât cu ajutorul biberoanelor… e praf!

Însă, dincolo de tot ce v-am enumerat mai sus, viața cu gemeni e minunată. E o aventură! Chiar dacă, uneori, te transformi în taifun!

Foto: Iuliana Popescu

Dacă ești mămică de gemeni probabil te regăsești în cele de mai sus. Sunt tare curioasă ce alte lucruri te-au deranjat. Mi le poți povesti pe această pagină, la comentarii! Sau te aștept pe pagina de Facebook cu un Like și un Comentariu!

 

Post Author: Cătălina Matei

De vreo 16 ani încoace, scriu cu acte în regulă în media românească. Am debutat în print, unde am și prestat mai bine de 9 ani, însă hârtia nu mai are trecere mare în România, așa că am trecut în online, unde totul se mișcă pe repede înainte. Între timp, m-am antrenat în "parenting", atât în viața reală, căci sunt mamică de gemene, cât și în "www", mai precis pe www.kidmagia.ro și pe www.2mimoze.ro. Despre ce îmi place să scriu? În primul rând despre oameni. Să le aflu poveștile direct de la ei, prin viu grai, nu prin email...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.