Scrisoare către tăticul de gemeni: Nu uita de mama copiilor tăi!

Chiar dacă nu duce sarcina gemelară și, din punct de vedere fizic, nu își poate imagina ce înseamnă să porți în pântece doi pui de om, iar apoi să treci printr-o naștere, uneori dificilă, un tătic de gemeni poate fi la fel de implicat ca mama. Mai ales când, în primele 12 luni în noua formulă, bugetul familiei este dat cu totul peste cap! Nici după câțiva ani, lucrurile nu se liniștesc prea tare! Prins însă în vâltoarea vieții, într-un program de lucru infernal, cu multe datorii de plătit, cu facturi de achitat, cu dusul copiilor de la școală la activitățile extra… un tătic de gemeni uită, de multe ori, de mama copiilor săi!

 

Dragul meu tătic sau viitor tătic de gemeni,

Să ai doi copii sau trei în același timp poate fi copleșitor! Agonie și extaz în același timp… Când ai aflat la prima ecografie că vei avea doi prichindei – sau poate trei! – ți-a cam fugit pământul de sub picioare, nu-i așa?! Și o să-ți mai fugă! Pentru că primele 12 luni din viața unor părinți de gemeni sunt pline de bucurii, nopți nedormite, speranțe, atacuri de panică, uneori și discuții aprinse între parteneri, cheltuieli neprevăzute… Și tot așa. Din postura unei mămici de gemene îți pot spune că tot ce ți-am enumerat mai devreme nu se termină… Copii mici, probleme mici. Copii mari… probleme mari!  Însă în primul an îți faci “încălzirea”. Și, tot din postura de mamă de gemene, “funcție” pe care o îndeplinesc de mai bine de șase ani încoace, îmi permit să-ți fac câteva recomandări: lucruri prin care eu și soțul meu am trecut și pe care, într-o formă sau alta, mai mult sau mai puțin, le poți experimenta și tu și mama copiilor tăi. Sunt lucruri pe care și alți părinți de gemeni le-au experimentat!

 

Imediat după nașterea copiilor vei fi pe ultimul plan!

În primele săptămâni după naștere, atenția partenerei tale se va îndrepta doar spre copii. Iar dacă vorbim despre o naștere prematură… frica ei și a ta, deopotrivă, va atinge cote maxime. Pentru că nu este ușor să-ți vezi pruncii atât de firavi, cu pielea străvezie, prin care se zăresc toate venișoarele, închiși într-un incubator… Iar când lucrurile decurg normal și cei mici ajung acasă destul de repede, începe nebunia…  Colici, alăptat din trei în trei ore, biberoane la sterilizat – în cazul în care mama nu-i poate hrăni la sân, schimbat, iritațiile de scutec, episoadele de regurgitare, nu adorm în același timp… Pe lângă gângureli și zâmbete, “fișa  postului” de părinte vine la pachet și cu nopți nedormite, griji și lucruri neprevăzute. Iar pentru un părinte de gemeni totul se înmulțește cu 2 ori chiar cu 3, în cazul tripleților.

Prin urmare, nu te supăra când mama copiilor tăi nu vorbește decât despre prichindei, ridică tonul când discută cu tine ori chiar îți reproșează diverse lucruri. Oboseala, hormonii, consumul afectiv… toate își vor pune amprenta peste jumătatea ta! Va țipa, va plânge, te va suna din 5 în 5 minute speriată că i s-a întâmplat ceva unuia dintre bebeluși, te va certa că nu știi să pui rufele la spălat… Indiferent dacă va avea ajutor din partea mamei, a soacrei sau a vreunei bone. Însă multe femei nu au parte de un astfel de ajutor, prin urmare… tu vei fi piatra ei de temelie, centura ei de siguranță, omul căruia i se va putea plânge, cel care va încasa toate reproșurile și asupra căruia se vor vărsa toate frustrările…  Fii acolo pentru ea, chiar dacă ție și se va părea că ești lăsat pe ultimul plan!

 

Încearcă să petreci cât mai mult timp cu cei mici

 

Cu siguranță ai un job solicitant, mai ales că, din punct de vedere financiar, tu acoperi toate cheltuielile mai ales în primele luni când indemnizația pentru creșterea copilului întârzie. Uneori, luni la rând! Dacă nu-ți poți lua liber primele două săptămâni după naștere, ca fii alături de partenera ta, încearcă să ajungi cât mai repede acasă, după orele de program. Și nu te aștepta să fii întâmpinat cu zâmbete și veselie! Se poate întâmpla așa… în doar 10 % din cazuri! E drept că, după o zi infernală la locul de muncă, nu prea mai ești în stare de altceva, dar copii tăi și mama lor au nevoie de tine! Iar când prichindeii mai cresc și lucrurile intră într-un ritm cât de cât “evadează” la o ieșire cu prieteni la fotbal ori la o bere! Ai nevoie de timp doar pentru tine! La fel cum are nevoie și mama copiilor de timp doar pentru ea. Fă în așa fel încât să poți rămâne dou-trei ore cu prichindeii, în timp ce partenera ta “fuge” și ea la coafor sau la cumpărături. Chiar și o ieșire în parc, singură,  de un sfert de oră, îi poate fi de mare folos!

 

► Citește și Ce să nu-i spui unei mămici de gemeni: 7 propoziții pe care ar fi bine să nu le rostești!

 

Programul de viață înainte și după venirea bebelușilor

Va fi cu totul altfel, evident! Lucru valabil pentru orice tată, nu doar pentru cel de gemeni… În cartea “O să fii tată! Cum să treceți cu bine (amândoi) prin următoarele nouă luni” de John Pfeiffer am găsit următorul tabel explicativ:

 

Activitate: Pre-bebeluș: Post-bebeluș:
Sâmbăta începe la: 10 a.m. 6 a.m.
După o seară de vineri în oraș, sâmbăta începe la: 1 p.m. 6 a.m.
Durata medie de somn 8 ore 4-5 ore
Importanța unui pui de somn E undeva pe listă Primul pe listă
Ieșiri în oraș seara 1 – 2 pe săptămână 0 – 0,25 pe săptămână (una pe lună)
Importanța părinților tăi / ei Îi eviți Îi implori să vină pe la tine
Ora medie de culcare 11.30 p.m. 10.00 p.m.

Ce zici? Se potrivește?!

 

Look-ul tău va suferi transformări

Adică… vei fi un pic mai șifonat, la propriu și la figurat! Partenera ta nu va mai avea timp să-ți calce cămașa la dungă și cum nu-ți poți permite să-ți duci hainele la Nufăru’ în fiecare zi… Nici figura ta nu va fi una prea odihnită, mai ales dacă bebelușii v-au trezit pe la 4 dimineața, v-ați luptat cu disperare să-i culcați la loc și, după vreo două ore de plimbat cu ei în brațe prin toată casa, ajungi direct sub duș… pe la vreo 6, când trebuie să te pregătești să pleci la serviciu!

 

► Citește și Scrisoare către proaspăta mămică de gemeni: La ce să te aștepți în primul an

 

Viața intimă e “în așteptare”!

După primele săptămâni în nou formulă lucrurile vor intra cât de cât în normal… Și e firesc să te întrebi “Și când o să facem sex din nou?”. Sunteți tineri, vă iubiți și sunteți fericiți. Lucrurile însă nu sunt chiar atât de simple pentru partenera ta, mai ales că a trecut printr-o încercare destul de solicitantă din punct de vedere fizic. În funcție de tipul de naștere, intervalul este variabil. De obicei, dacă nu au existat complicații, medicul dă “undă verde” la șase săptămâni după naștere. Dar, dacă partenera ta a trecut printr-o epiziotomie ori prin cezariană, ține cont că va fi mai mult de șase săptămâni. Iar în această situație contează foarte mult și psihicul femeii, starea ei de spirit… Încă o dată… fii acolo pentru ea!

 

Câteva lecții de gătit ar fi binevenite

Dacă mama ta sau soacra nu sunt prin preajmă și nici nu-ți poți permite o bonă sau o menajeră ar fi bine să știi să pregătești ceva de mâncare, atât pentru tine cât și pentru mama copiilor tăi. Va fi atât de preocupată de cei mici, mai ales în primele săptămâni de viață, încât va uita să și mănânce. Iar pizza la comandă sau șaorma cu de toate cumpărată de la restaurantul din colț nu reprezintă o alternativă pe termen lung. Prin urmare, ar fi bine să știi să pregătești câte ceva de mâncare. Și ai grijă ca și partenera ta de viață să se hrănească cu alimente sănătoase, mai ales dacă alăptează.

 

Politica de vizite

Apariția unui nou membru al familiei atrage… vizitatori! Iar în cazul gemenilor / tripleților, atracția este și mai mare. Din păcate însă, pe cât de mare este nerăbdarea celor din familie și a prietenilor pe atât de obosită este proaspăta mămică. Recunoaște, nici tu nu ești mai odihnit! Prin urmare, ar fi bine să fii tu cel care gestionează vizitele la domiciliu. Stabilește cu partenera ta un interval de timp în care primiți vizite. Și limitează-le atât cât trebuie. Nu-ți fie teamă să le spui celor dragi că ar fi timpul să plece sau ce nu au voie să facă în preajma celor mici.

Și în rest… înarmează-te cu multă răbdare și dragoste, deopotrivă. Și nu uita de mama copiilor tăi!

Cu drag,

O mămică de gemene

Foto: BabyGaga.com

Tu ce alte sfaturi i-ai da unui proaspăt tătic de gemeni de gemeni? Povestește-mi experiența ta pe această pagină, la comentarii! Sau te aștept pe pagina de Facebook cu un Like și un Comentariu!

Post Author: Cătălina Matei

De vreo 16 ani încoace, scriu cu acte în regulă în media românească. Am debutat în print, unde am și prestat mai bine de 9 ani, însă hârtia nu mai are trecere mare în România, așa că am trecut în online, unde totul se mișcă pe repede înainte. Între timp, m-am antrenat în "parenting", atât în viața reală, căci sunt mamică de gemene, cât și în "www", mai precis pe www.kidmagia.ro și pe www.2mimoze.ro. Despre ce îmi place să scriu? În primul rând despre oameni. Să le aflu poveștile direct de la ei, prin viu grai, nu prin email...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.