De ce femeilor le este mai frig decât bărbaţilor? 4 explicații științifice

În timp ce Tatăl Mimozelor se îmbracă lejer în pantaloni scurți și tricou la 18 grade Celsius, eu nu știu cum să mă înfofolesc mai tare. Tot timpul am mâinile și picioarele reci, iar el se miră de ce îmi este tot timpul frig. Sună cunoscut?! De ce femeilor le este mai frig decât bărbaţilor? Se pare că există mai multe motive explicate științific cu ajutorul unui studiu.

De multe ori, femeile se plâng că au mâinile şi picioarele reci, în vreme ce bărbaţii par că nu ar avea nicio problemă cu frigul. Este și cazul meu. În timpul iernii, nu renunț la șosetele plușate nici măcar când dorm. Bine, mai există și excepții, dar sunt rare! Iar domnul meu râde mereu de mine că sunt prea friguroasă.

Recent, am citit într-o revistă că nu doar mie mi se întâmplă. Există numeroase femei care sunt mai sensibile în faţa frigului decât bărbații. “Sexul slab” ar spune unii… Însă oamenii de știință au și explicații enunțate în urma unui studiu, bineînțeles!

Care sunt acestea?

Urmașele Evei au temperatura corpului mai ridicată decât descendenții lui Adam

Specialiştii americani de la Universitatea Maryland au realizat un studiu care a scos la iveală faptul că temperatura corporală uşor mai crescută a femeilor faţă de cea a bărbaţilor este, de fapt, de vină, pentru senzaţia acută de frig în cazul persoanelor de sex feminin. Pentru că organismul femeii este obişnuit cu o anumită temperatură, „şocul” temperaturilor scăzute este cu greu gestionat de sistemul intern de reglare a căldurii corporale. Cum ar spune latino-americanii… Mujeres de sangre caliente!

Anticoncepţionalele joacă și ele un rol!

Se pare că pilulele influenţează activitatea hormonală, la modul că temperatura corpului este mai crescută decât în mod normal, ceea ce creează o sensibilitate la frig, dar şi la căldură. Cu alte cuvinte, iarna ţi-e mai frig şi vara ţi-e mai cald. Însă, în cazul meu, această explicație nu se aplică… nu folosesc acest tip de pilule.

Extremități reci

Potrivit unui studiu publicat în revista The Lancet, mâinile şi picioarele femeilor sunt mai reci decât ale bărbaţilor cu câteva grade. Iar când afară sunt multe grade cu minus, nu e de mirare că femeile se vor plânge, la modul general, că le este frig tot timpul. De aceea nu renunț la șosetele plușate!

Metabolismul femeilor este mai lent

Rata metabolică a bărbaţilor este cu 23% mai crescută decât a femeilor, potrivit unei cercetări publicate în Journal of Applied Physiology. Prin urmare, nu doar că ne este mai frig decât le este lor, dar nici nu putem mânca la fel de mult precum bărbaţii, fără să ne îngrăşăm, pentru că ei sunt „ajutaţi” să ardă caloriile mai rapid.

Foto: Freepik

Voi vă regăsiți în explicațiile de mai sus? Vă aștept poveștile pe această pagină, la comentarii! Sau pe pagina de Facebook cu un Like și un Comentariu!

Autor: Cătălina Matei

De vreo 15 ani încoace, scriu cu acte în regulă în media românească. Am debutat în print, unde am și prestat mai bine de 9 ani, însă hârtia nu mai are trecere mare în România, așa că am trecut în online, unde totul se mișcă pe repede înainte. Între timp, m-am antrenat în "parenting", atât în viața reală, căci sunt mamică de gemene, cât și în "www", mai precis pe www.kidmagia.ro și pe www.2mimoze.ro. Despre ce îmi place să scriu? În primul rând despre oameni. Să le aflu poveștile direct de la ei, prin viu grai, nu prin email...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.