“Mărunțilă și Bancnoțilă”: Cum poți face exerciții de logopedie și educație finaciară la copii în același timp

Între 3 și 10 ani, poveștile reprezintă cea mai eficientă metodă de a învăța pentru un copil. Ce începe cu “A fost odată…” poate deveni o adevărată lecție de viață pentru cei mici dacă există un șir narativ logic și niște personaje construite temeinic. Chiar și educația financiară poate fi “predată” celor mici de la vârste fragede cu ajutorul poveștilor. Cum așa?

Deși încă nu au noțiuni concrete despre bani, Mimozele mele deja au învățat că e bine să-și umple pușculița. Cu monede, pe care Adnana le vânează pur și simplu prin toate magazinele prin care ajungem. Apropo, dacă vedeți vreo fetiță de 6 ani, cu părul ondulat, cu ochi albaștri și știrbă căutând de zor orice bănuț scăpat prin jurul caselor de marcat să știți că e Mimoza mea! Ori cu bancnote, pe care Antonia le strânge sârguincioasă, căci tatăl ei visează la o valiză cu un milion de euro!

Dincolo de amuzament, treaba asta cu banii e un lucru cât se poate de serios. Însă cum explici ceva atât de complicat unor copii mici? Cu ajutorul… poveștilor!
De curând, Mimozele mele au avut ocazia să audă și să coloreze în același timp povestea lui “Mărunțilă și Bancnoțilă”, o carte de educaţie financiară pentru copii, scrisă de Roxana Bucur, consultant financiar și deșinătoarea blogului psihologiabanilor.ro, și ilustrată de Doriana Mărășoiu, arhitect și ilustrator.

Volumul vine la set și cu o carte de colorat, așa că Mimozele au fost mai mult decât încântate. Amuzant însă a fost faptul că numele unuia dintre personajele principale, și anume Bancnoțilă, s-a transformat rapid într-un exercițiu de dicție pentru peltica Adnana, care merge la orele de logopedie pentru a corecta diverse probleme de pronunție. Adevărul e că și eu m-am încurcat la prima rostire!

 

 

Revenind la personajele principale, cine sunt Mărunțilă și Bancnoțilă? Doi frați harnici și isteți; copiii unei familii regale din cea mai bogată zonă a Pământului.
Bancnoțilă, fiind și cel mai mare, primea bancnote pe care, isteț fiind, le găsea întrebuințări diverse: dulciuri, jucării, în timp ce fratele lui mai mic, Mărunțilă, primea monede, pe care le economisea pentru visul său; un vis măreț, de aceea, a ajuns să strângă un sac de bani.

Cartea abordează prin poveste noţiuni precum veniturile, cheltuielile, economisirea şi chiar investiţiile în afaceri. Este o carte care îmbina plăcutul cu utilul, făcând din procesul educativ o joacă de copil. Chiar dacă nu prea am fost încântată de condiționarea îndeplinirii unor sarcini prin plată. Un copil nu ar trebui să fie politicos, să aibă grijă de bunică ori să-și facă ordine prin cameră doar dacă primește bani.

Însă Mimozele au înțeles mai bine cum stă treaba cu economia… banilor! Acum, de câte ori primesc vreo sumă nu se mai grăbesc să-și cumpere acadele și rochițe. Ci au grijă să-și păstreze banii în pușculiță, căci Adnana își dorește un pui de cățel, iar Antonia – un cal. Când vor fi mari, bineînțeles!

În plus, au înțeles și de ce banii din România se numesc… lei. Asta datorită informațiilor de la sfârșitul cărții, de genul “Știați că…?”, care îmi sunt chiar și mie de folos. Recunosc, multe dintre noțiunile de acolo abia acum le-am aflat!

 

 

Dacă v-am stârnit interesul, cartea poate fi comandată de pe pagina de Facebook ”Marunțilă si Bancnoțilă”.

Voi ce cărți de povești le citiți prichindeilor? Vă aștept poveștile pe această pagină, la comentarii! Sau pe pagina de Facebook cu un Like și un Comentariu!

Post Author: Cătălina Matei

De vreo 16 ani încoace, scriu cu acte în regulă în media românească. Am debutat în print, unde am și prestat mai bine de 9 ani, însă hârtia nu mai are trecere mare în România, așa că am trecut în online, unde totul se mișcă pe repede înainte. Între timp, m-am antrenat în "parenting", atât în viața reală, căci sunt mamică de gemene, cât și în "www", mai precis pe www.kidmagia.ro și pe www.2mimoze.ro. Despre ce îmi place să scriu? În primul rând despre oameni. Să le aflu poveștile direct de la ei, prin viu grai, nu prin email...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.