Cine spune că fetele se joacă doar cu păpușile și băieții doar cu mașinuțele? CONCURS

Din zecile de cutii pline de jucării împrăștiate prin toată casa nu lipsesc mașinuțele! Pentru că fetele mele, pe lângă ponei, zâne, păpușele, bucătărie și cărucioare cu bebeluși se joacă deopotrivă și cu tractorașe, camioane, roboței și… mașini de curse! Și nu, nu sunt toate roz! Din contră! Noua lor “feblețe” este Fulger McQueen albastru, din celebra seria Disney “Cars / Mașinuțe”.

De când mă știu, există acest stereotip: fetițele se joacă cu păpușile, băieții – cu mașinuțele! Când se întâmplă invers, unii părinți, indiferent cât de școliți și plimbați prin lume sunt, intră în panică! Ba chiar am asistat, nu o dată, la o diverse scene în parc, când diverși băieței veneau și împingeau de zor la cărucioarele cu bebeluși de jucărie ale Mimozelor. Tăticii, dar mai ales mămicile, săreau ca arși să-i oprească: “Nu, puiule, astea-s jucării de fetițe!”.

De unde această regulă? Se pare că faptul că băieţii se joacă cu arme şi maşinuţe, iar fetele se joacă cu păpuşi este o caracteristică genetică. Deşi această teorie a fost respinsă timp îndelungat, un studiu al cercetătorilor americani a arătat că materialul genetic este cel care dictează celor mici cu ce să se joace.

Nu contest pregătirea oamenilor de știință, dar în cazul Mimozelor mele genetica nu prea are dreptate… Nu le-am constrâns niciodată să se joace doar cu păpuși ori zâne sau mai știu eu ce alte figurine roz. E plină casa de ele. Dar asta nu înseamnă că nu se joacă și cu jucării destinate băieților. De ce trebuie să ne cramponăm în a separa jucăriile în funcție de genuri? Cine spune că un băiețel care se joacă cu păpuși va avea alte preferințe sexuale la maturitate decât cele “tradiționale”?! Sau o fetiță care colecționează mașinuțe nu va avea pic de feminitate când va crește?! Prostii!

Cred că putem echilibra foarte bine jucăriile căci prin joacă prichindeii noștri învață. Nu o spun eu, o demonstrează sutele de studii și metodele care se aplică în grădinițele și școlile civilizate. Jucăriile destinate fetelor pun accent pe jocul de rol, astfel cultivă empatia și dezvoltă capacitatea de a relaționa cu alții. În timp ce jucăriile pentru băieți încurajează spiritul de explorare și descoperire, pentru că cel mic caută soluții pentru diverse situații imaginative pe care le construiește. De ce nu putem îmbina aceste categorii sub forma unor jucării și activități neutre?!

Revenind la Mimoze, ele se joacă și cu mașinuțe, iar mie nu mi se pare nimic în neregulă. Ba chiar cred cu convingere că băiețoasa Adnana îi va fura mașina tatălui ei înainte de a împlini 16 ani!

Până atunci însă, adoră să se joace, la fel ca sora ei, cu Fulger McQueen albastru. Albastru?! Știam că e roșu… “Nu, mami! Se face albastru în partea a treia! Offff… cum nu știi?!”. Mda, fetele mele deja mă consideră… depășită!

 

UPDATE:

Cine a câștigat concursul nostru? Mirela Stefanescu (1 set de joacă + 1 carte “Mașini 3 – Biblioteca Ilustrată”) si Adriana H. (1 tir + 1 carte “Mașini 3 – Biblioteca Ilustrată”). Felicitări! Așteptăm datele voastre de contact pe adresa contact@2mimoze.ro până pe 16 iunie. În caz contrar, se va face o nouă extragere!

 

Și, pentru că ne plac mașinuțele, te provocăm la un CONCURS, indiferent dacă prichindeii tăi sunt băieței ori fetițe!

În luna iunie, Fulger McQueen şi prietenii lui revin în prim plan în 6 noi scurt metraje la Disney Channel şi pe Youtube/DisneyRomania, numite Racing Sports Network. Telespectatorii canalului TV vor putea viziona astfel cele mai amuzante secvenţe din peliculele Disney/Pixar de mare succes: “Maşini”.

“Care este scurt-metrajul preferat al copilului tău din seria Racing Sports Network?”. Lasă în comentariile acestei pagini răspunsul tău și poți câștiga următoarele premii:

 • 1 set de joacă + 1 carte “Mașini 3 – Biblioteca Ilustrată”

 • 1 tir + 1 carte “Mașini 3 – Biblioteca Ilustrată”

*Notă: Pozele sunt cu titlu informativ (de exemplu, tirul are în dotare decât o singură mașină.

Perioada de desfăşurare a concursului este 5 – 13 iunie, urmând ca în data de 14 iunie să extragem prin tragere la sorţi cu ajutorul random.org cei 2 câştigători. Numele acestora vor fi făcute public în acest articol.

Pentru a intra în posesia premiului, câştigatorii au obligaţia de a trimite datele de contact pe adresa contact@2mimoze.ro. În caz contrar, se va face o nouă extragere!

Sunteți gata? Pe locuri, ambalați motoarele și… ne vedem la Finish!

 

Autor: Cătălina Matei

De vreo 15 ani încoace, scriu cu acte în regulă în media românească. Am debutat în print, unde am și prestat mai bine de 9 ani, însă hârtia nu mai are trecere mare în România, așa că am trecut în online, unde totul se mișcă pe repede înainte. Între timp, m-am antrenat în "parenting", atât în viața reală, căci sunt mamică de gemene, cât și în "www", mai precis pe www.kidmagia.ro și pe www.2mimoze.ro. Despre ce îmi place să scriu? În primul rând despre oameni. Să le aflu poveștile direct de la ei, prin viu grai, nu prin email...

14 thoughts on “Cine spune că fetele se joacă doar cu păpușile și băieții doar cu mașinuțele? CONCURS

  Ramona D.

  (13 iunie 2018 - 18:18)

  Cele mai tari faze din Cupa Piston

  Valentina Preda

  (13 iunie 2018 - 18:15)

  Sub capotă cu Fulger McQueen

  George

  (13 iunie 2018 - 15:40)

  Sub capotă cu Fulger McQueen.

  Dan Burghelea

  (13 iunie 2018 - 10:03)

  Cele mai tari faze din Cupa Piston

  Ana Popescu

  (13 iunie 2018 - 9:37)

  Sub capota cu Bucsa

  Iuliana Petre

  (13 iunie 2018 - 8:38)

  Sub capota cu Bucsa 🙂

  Iulia Matei

  (13 iunie 2018 - 8:37)

  Sub capote cu Bucsa 🙂

  Daniela Marian

  (11 iunie 2018 - 14:03)

  Sub capotă cu Fulger McQueen .

  Mirela Stefanescu

  (8 iunie 2018 - 20:29)

  Cele mai tari faze din Cupa Piston.

  Adriana H

  (8 iunie 2018 - 16:30)

  Sub capotă cu Fulger McQueen |.

  Neacsu Andrada

  (8 iunie 2018 - 9:21)

  Sub capotă cu Fulger McQueen

  Iulia Mitranescu

  (8 iunie 2018 - 9:17)

  Analiza unui videoclip cu un creion electronic: Tractor Tipping

  Eva Hossu

  (8 iunie 2018 - 7:55)

  Under the Hood with Jackson Storm .

  Crina Tanase

  (7 iunie 2018 - 18:29)

  Sub capota cu Bucsa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.