Cum poți încuraja jocul imaginativ în viaţa copiilor? Transformă-l pe Piticot în Eroii în Pijama!

Ce poți face cu două Mimoze într-o zi cam mohorâtă, în care ploaia își cam face de cap?! Bineînțeles… să te joci! Însă nu oricum! Pentru că am cam epuizat toate board game-urile de prin casă am decis să apelez la imaginația lor și a mea, deopotrivă, așa că am inventat propriul joc. Mai exact, l-am transformat pe “veteranul” Piticot într-o provocare în care am combinat jocurile imaginative cu cele cognitive, apelând la două ajutoare de nădejde: Șopi și Bufniță!

Dacă ai un prichindel cu vârsta cuprinsă între 3 și 9 ani e aproape imposibil să nu fi auzit de “Eroii în Pijama”! Un serial îndrăgit de copii și difuzat la Disney Junior care urmărește aventurile a trei mici prieteni care se transformă în alter ego-urile lor de super eroi. În timpul zilei, micuții de 6 ani Connor, Amaya și Greg merg la școală ca toți ceilalți. Când eroii noștri își pun pijamalele și își activează amuletele de animale, se transformă în alter ego-urile lor de super eroi, Pisoi, Bufnița și Șopi și devin Eroii în Pijama. Pisoi – foarte rapid și agil, Șopi – extrem de puternic și înzestrat cu capacitatea de a se cățăra pe ziduri și Bufnița – ce poate zbura și vedea la distanțe foarte mari.

Cine sunt preferații Mimozelor? Antonia a prins mare drag de Șopi, iar Adnana – de Bufniță. Cum serialul stimulează jocul imaginativ, fiind bazat pe captivanta și remarcabila serie de cărți ilustrate „Les Pyjamasques” creată de autorul francez Romuald Racioppo, am transformat personajele lor preferate într-un bun pretext de a ne juca.

Ce este jocul imaginativ?

Jocul imaginativ este o activitate mentală în care copilul pretinde că este o altă persoană. Cu alte cuvinte, micuţul se foloseşte de propria imaginaţie pentru a crea scenarii şi personaje. Imaginaţia îi permite să îşi folosească propriile resurse pentru a construi idei noi şi pentru a crea în interiorul sau o reprezentare a lumii exterioare în conformitate cu nevoile sale. Jocul este modalitatea prin care copilul se apropie de ceea ce se întâmplă în lumea exterioară, înţelege relaţiile cu cei din jurul său şi în special relaţiile dintre adulţi.

Jocurile imaginative pot fi libere, la alegerea copilului sau pot porni de la anumite scenarii (să modifice finalul unei poveşti, să inventeze anumite personaje, călătorii în anumite locuri etc.) care îl stimulează să participe creativ. Fie că pot construi o poveste sau pot imagina scene din viaţa de familie, de la grădiniţă, din parc în care se întâmplă diferite lucruri, participarea spontană este foarte importantă şi denotă gradul de libertate sau de inhibiţie a copilului.

Cum punem teoria în practică?

Jocurile de rol sunt cele mai la îndemână metode de a stimula imaginația copilului. Joaca „de-a mama şi de-a tata”, „de-a profesoară”, „de-a doctorul” și așa mai departe. Şi prietenii imaginari ai copilului, frecvent prezenţi în viaţa copilului preșcolar joacă un rol esenţial în dezvoltarea imaginaţiei. În același timp, și personajele preferate din desenele animate se pot transforma în “unelte”. Bineînțeles, dacă ele sunt construite adecvat.

Și cum Mimozele mele urmăresc cu mare interes “Eroii în Pijama”, am acceptat provocarea celor de la Disney Junior și am conceput un joc special. Mai precis, iată cum l-am transformat pe Piticot folosindu-mă de câteva „accesorii”, dar și de super puterile Mimozelor mele: energie, curiozitate, creativitate, bunătate.

Am plecat de la mecanismul de desfășurare al “veteranului” Piticot – există un traseu cu puncte de oprire, unde copiii se opresc după ce dau cu zarul. În funcție de “piatra” pe care ajung au sau nu de îndeplinit o sarcină, menționată în regulament.

Eu am ales ca pe un covoraș cu un traseu de mașinuțe să transform unele clădiri desenate în diverse provocări. Astfel, pionii din joc au fost chiar personajele preferate, Șopi în Șopimobil și Bufniță în Bufniplanor. Am împrumutat zarul de la Piticot, iar provocările le-am scris, în prealabil, pe bilețele, pe care le-am “împachetat” apoi frumos în pliculețe numerotate. Fetele au dat cu zarul, au “condus” regulamentar și au dus la bun sfârșit toate sarcinile!

Cum am gândit provocările?

Ca pe niște jocuri imaginative, dar m-am folosit și de cele cognitive și de aptitudini.

Prima provocare: Să decupeze semnul personajului preferat și să-l lipească pe o brățară din hârtie.

Cu ajutorul lui Buni, am desenat pe hârtie colorată logo-urile cu Șopi și Bufniță, iar fetele s-au pus pe tăiat, spre bucuria Adnanei, o mare amatoare de tăiat… bretonul, hăinuțele păpușilor, chiar și rochițele ei, dar mai ales șorțul lui Buni! De fapt, e super puterea ei! În timp ce Antonia colorează tot… o altă super putere! Apoi s-au apucat de lipit… Și și-au confecționat propriile brățări cu super puteri!

A doua provocare: A fost gândită în jurul Mall-ului, acolo unde toți copiii, aproape fără nicio excepție, le cer părinților toate jucăriile pe care le văd în vitrinele magazinelor. Locul unde mulți părinți folosesc destul de des replica “Dar nu avem bani!”. Recunosc, mă număr printre ei! Iar aici, le-am provocat pe ele să găsească o soluție. “Păi, plătești cu cardul!” a fost răspunsul prompt pe care l-am primit din partea Antoniei. Le-am explicat că pot construi chiar ele jucăria preferată!  Cum? Folosindu-se de super puterile pe care le au de la brățări! Astfel, au modelat plastilină: Antonia – o scorbură pentru Șopi, iar Adnana – un cățel.

 

A treia provocare: Am apelat la jocul imaginativ “Sunt o altă ființă!”. În situația noastră, Antonia s-a transformat în Șopi, iar Adnana – în Bufniță. Și au răspuns la câteva întrebări:
Care ar fi cea mai mare grijă a lui?
Ce l-ar bucura cel mai mult?
De cine / ce i-ar fi frică?
Ce ar simți față de oameni?

 

A patra provocare: A fost, mai degrabă, un respiro pentru mine! În momentul în care au ajuns la Spălăria auto… au stat o tură! Uneori e bine ca prichindeii să se oprească din joc și să se mai odihnească, nu?! Iar pentru două Mimoze care nu stau o clipă locului să facă o pauză chiar a fost o provocare!

A cincea provocare: Abțibilduri! Bucurie! Fetele adoră să lipească abțibilduri peste tot: pe pat, pe haine, pe jucării, pe ușa de la intrare… doar pe coada lui Dante, câinele familiei, nu au încercat. Încă!
Au avut de ales 5 obiecte pe care personajul lor le-ar fi ales să le împacheteze într-o valiză! Habar n-aveam că Bufniței îi place lămâia. Și cireșele! Iar Șopi are mare nevoie de o baterie și de ochelari de soare!

 

 

A șasea provocare: Când Șopi și Bufniță vor să se înscrie la o cursă… au de completat niște formulare! Trebuie să se învețe cu birocrația de mici, nu?! Lăsând gluma la o parte, am transformat această provocare într-un bun pretext pentru o fișă de lucru cu litere, în genul celor pe care fetele le fac la grădiniță. În interiorul unui cerc au avut de desenat 3 lucruri care încep cu litera Ș / B.

A șaptea provocare: Finalul jocului le-a cam pus în dificultate! Pentru că nu au știut să-mi spună exact care ar fi prima lor calitate, le-am întrebat ce cred una despre cealaltă. Așa am aflat că Adnana apreciază faptul că sora ei este răbdătoare și generoasă. Iar Antonia crede despre sora ei că e foarte curajoasă… să întrebe oamenii prin parc dacă are voie să se joace cu cățeii lor! De fapt, eu cred că acestea sunt cele mai importante super puteri pe care le au. În timp ce Antonia este foarte atentă la detalii și memorează aproape tot, Adnana se pricepe la… socializare! Într-adevăr, când mergem prin parc se oprește la toți cățeii și la toți bebelușii pe care îi întâlnește și îi ia la întrebări: „Cum îl cheamă?”, „Câți ani are?”, „Pot să-l mângâi?” și tot așa…

Ei… și după un asemenea traseu cu atât de multeprovocări, cele două Mimoze au fost și premiate! Cu o cupă, cu o medalie și… o înghețată! Pe băț!

Și, pentru că le-a plăcut atât de mult jocul improvizat, bineînțeles că vor din nou! Noroc că începe un nou sezon din “Eroii în Pijama”la Disney Junior din 12 mai, în fiecare sâmbătă, la ora 9:00, și voi avea de unde să mă inspir!

Mai ales că noul sezon va menține în primplan aceleași teme și ritm dinamic care a atras atât de mulți fani în rândul preșcolarilor. În plus, micuții telespectatori îi vor cunoaște mai bine pe cei trei eroi și vor rezona cu ei în povești pline de umor și emoții. Echipați acum cu noi puteri, costume și vehicule îmbunătățite, Eroii în Pijama au parte de experiențe și provocări inedite.

Care este jocul preferat al copiilor voștri? Vă aștept poveștile pe această pagină, la comentarii! Sau pe pagina de Facebook cu un Like și un Comentariu!

Post Author: Cătălina Matei

De vreo 16 ani încoace, scriu cu acte în regulă în media românească. Am debutat în print, unde am și prestat mai bine de 9 ani, însă hârtia nu mai are trecere mare în România, așa că am trecut în online, unde totul se mișcă pe repede înainte. Între timp, m-am antrenat în "parenting", atât în viața reală, căci sunt mamică de gemene, cât și în "www", mai precis pe www.kidmagia.ro și pe www.2mimoze.ro. Despre ce îmi place să scriu? În primul rând despre oameni. Să le aflu poveștile direct de la ei, prin viu grai, nu prin email...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.