Copilul este atent la ce e important pentru el. Nu la ce vor părinții!

Mi se întâmplă de multe ori să mă necăjesc în momentele în care Mimozele nu sunt atente când le explic diverse lucruri. Când eu, după ce îmi pun mintea la contribuție să fac o prezentare cât mai frumoasă a unor reguli, de exemplu aranjatul jucăriilor, și să le implic și pe fete într-un mod cât mai distractiv, toate eforturile mele par a fi în zadar… Între timp însă, am descoperit că nu mai trebuie să mă enervez. Ci să-ncep să joc biliard!

Da, da… Ai citit bine! Că să câștigi atenția copilului tău trebuie să joci biliard. Sau cel puțin să știi care este mecanismul acestui joc. Cum am ajuns de la problemele de atenție la jocul cu bile? “Vinovată” este Camelia Chețu, psiholog cu experiență, cea care a susținut conferința “Atenția copiilor: De la scurtcircuitare la concentrare” și de la care am aflat cum stă treaba cu… biliardul!

“Pentru a își îmbunătăți atenția, un copil are nevoie, mai întâi de toate, să primească atenție din exterior, să fie motivat sănătos și să fie ajutat să își stăpânească impulsurile. E ca la biliard. Pentru a introduce bila neagră (Atenția) în buzunarul mesei (Copilul tău) e nevoie mai întâi să lovești alte bile (motivația, emoția, reglarea impulsurilor)”, explică psihologul.

Prin urmare, una dintre “bilele” pe care eu, ca părinte, trebuie să mă concentrez este MOTIVAȚIA!

 

► Citește și Uită-te la copilul tău când nu ţi-o cere. Când are nevoie, dar nu ţi-o cere!

 

Degeaba îmi doresc eu foarte tare ca Mimoza Adnana, de exemplu, să fie mai ordonată, să își strângă jucăriile, să nu-și mai lase împrăștiate creioanele colorate peste tot… dacă acest lucru nu are nicio relevanță pentru ea! Nu este important pentru ea! Nu sunt obsedată de curățenie, însă cred cu tărie că un pic de ordine în viața copiilor le face tare bine când ajung la vârsta maturității.

“Întotdeauna copilul este atent la ce e important pentru el. Asta trebuie să înțelegem!”, spune Camelia.

Și tot de la Camelia am aflat că orice activitate are la bază o motivație. De exemplu, jocurile pe tabletă se bazează pe ideea de recompensă (banii câștigați, trecerea de la un nivel la altul, performanță) și apreciere (Well Done!, Good Job!) pentru a menține stimularea înaltă care să focuseze atenția.

Asta înseamnă că ar trebui să-i dau bani Adnanei ca să-și facă ordine prin jucării?! Nicidecum!

Există 8 tipuri prin care un copil poate fi motivat:
1. Motivat de oameni
2. Motivat de autonomie
3. Motivat de agresiune
4. Motivat de status
5. Motivat de curiozitate
6. Motivat de putere
7. Motivat de recunoaștere
8. Motivat de afiliere

Ei… și acum vine provocarea! Pe ce tip de motivație trebuie să acționez eu ca să o fac pe Adnana, că tot am dat-o pe ea exemplu mai sus – deși este valabil și pentru Antonia, să înțeleagă de ce trebuie să-și aranjeze jucăriile? Mai ales că punctul 3 iese din discuție!

Să știți că nu am găsit încă răspunsul exact! Însă lucrez din plin la acest aspect. Și este o provocare cu atât mai mare cu cât am gemene. Iar fiecare dintre ele reacționează la alte tipuri de motivație.

Așa că abia aștept următoarea conferință a Cameliei că să pot afla mai multe despre… MOTIVAȚIE!

Foto: Iuliana Popescu
Loc de joacă: Miramagica – Orășelul Copiilor

Tu cum reușești să-ți motivezi copiii? Povestește-mi experiența ta pe această pagină, la comentarii! Sau te aștept pe pagina de Facebook cu un Like și un Comentariu!

Post Author: Cătălina Matei

De vreo 16 ani încoace, scriu cu acte în regulă în media românească. Am debutat în print, unde am și prestat mai bine de 9 ani, însă hârtia nu mai are trecere mare în România, așa că am trecut în online, unde totul se mișcă pe repede înainte. Între timp, m-am antrenat în "parenting", atât în viața reală, căci sunt mamică de gemene, cât și în "www", mai precis pe www.kidmagia.ro și pe www.2mimoze.ro. Despre ce îmi place să scriu? În primul rând despre oameni. Să le aflu poveștile direct de la ei, prin viu grai, nu prin email...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.