De la ce vârstă îi lăsăm pe copii să-și aleagă singuri cu ce se îmbracă? Peripețiile Mimozelor!

Când ai gemene, pe care le îmbraci sau nu la fel, după caz, alegerea hăinuțelor este o adevărată provocare. Mai ales când fetele, care mai au un pic și împlinesc 6 ani, deja și-au conturat gusuturile și doresc să decidă singure cu ce se îmbracă. Până acum, am reușit să fie eu cea care alege ce obiecte vestimentare să cuprindă garderoba lor. Până acum!

Potrivit unui sondaj efectuat în ţările occidentale, la întrebarea – de la ce vârstă să laşi copilul să-şi aleagă singur hainele la cumpărături, 46% dintre părinţi au răspuns – de la 3-6 ani, 19% – de la 0-2 ani, 14% – au dat alte explicaţii, 12% au considerat – de la 6-10 ani, 6% – de la 10 ani în sus.

În cazul Mimozelor, micile lor “răzvrătiri” de genul “Dar vreau rochia aia!” sau “Eu nu port bluza cu fluturași!” și-au făcut apariția cam de pe la 4 ani, în momentul în care alte fetițe de la grădiniță au început să vin îmbrăcate mai fistichiu. “Dar vrem și noi rochițe ca Bianca!”… Adică rochițe cu tot felul de paiete și strasuri care se agățau în special de cercei – căci așa au pierdut domnișoarele mele vreo 10 perechi – și pe care Mimozele, la acea vârstă, nu erau în stare să le îmbrace și să le dezbrace singure. Iar la grădinițele de stat, regula, de obicei, e următoarea: pantaloni și bluzițe pe care copiii le pot manevra fără ajutor. Când ai peste 20 de copii în grupă e mai dificil să stai de fiecare în parte în ce privește îmbrăcatul și dezbrăcatul la somn…

► Citește și De ce le îmbrac pe gemene la fel. Și nu prea!

Revenind la Mimoze, la fel ca mai toate fetițele, adoră rochițele. Cât mai roz, cât mai sclipicioase… spre disperarea mea! Până acum însă am reușit să le țin în “frâu”… Nu le cumpăr astfel de hăinuțe, însă au mai primit. Recunosc, le las să le poarte acasă! Când mergem la plimbare ori la medic, aleg alte lucruri.
Însă partea asta în care eu aleg hainele pe care le poartă fetele începe să se estompeze odată cu creșterea lor în vârstă. Și e firesc să fie așa! Acum vor ele să decidă ce să-și cumpere! Spre surprindererea mea… nu au gusturi rele!

De ceva timp încoace, le las să-și aleagă dintr-un anumit magazin ce haine vor. Însă nu oricum… Trebuie să se gândească ce le lipsește și să se încadreze într-un anumit buget. Mai ales când primesc bani de la colindat, ele știu că își pot cumpăra ceva. Rochițe, de cele mai multe ori!
Prima experiență de gen s-a desfășurat neașteptat de bine! Fără vociferări, fără crize de personalitate. Au înțeles care este suma, au început să se plimbe printre rafturile cu hăinuțe, să-și aleagă rochițele și să vină fuga la mine să-mi arate etichetele. “Mami, mami… cât costă? Am bani de-ajuns?!”. Bineînțeles, când piesa aleasă era prea “sclipicioasă” ori nu li se potrivea deloc apelam la o altă tehnică de convingere: “Eu cred că ți-ar sta mai bine cu rochița cu fluturași. Se potrivește mai bine cu ochii tăi. Nu vrei să o probezi?”.

Hainele sunt parte din felul în care un copil alege să se arate lumii, iar asta face parte din personalitatea lui. De altfel, psihologii recomandă să-i lăsăm pe copii să decidă cum vor să se îmbrace. Fără a le oferi însă ca opțiune întregul șifonier. Le putem alege mai multe piese vestimentare care s-ar potrivi pentru vremea de afară sau pentru o anumită ocazie, iar ei să decidă pe care să le poarte.

De exemplu, rochițele pe care le vedeți în imagini sunt alegerile Mimozelor. Doar accesoriile au fost impuse de mine! După buget! 😉

 

 

 

 

Rochițe: H&M
Încălțăminte, accesorii: In Extenso
Foto: Iuliana Popescu
Mulțumim Miramagica – Orășelul copiilor pentru locație!

Copiii tăi de la ce vârstă au început să-și aleagă hainele? Povestește-mi experiența ta pe această pagină, la comentarii! Sau te aștept pe pagina de Facebook cu un Like și un Comentariu!

Post Author: Cătălina Matei

De vreo 16 ani încoace, scriu cu acte în regulă în media românească. Am debutat în print, unde am și prestat mai bine de 9 ani, însă hârtia nu mai are trecere mare în România, așa că am trecut în online, unde totul se mișcă pe repede înainte. Între timp, m-am antrenat în "parenting", atât în viața reală, căci sunt mamică de gemene, cât și în "www", mai precis pe www.kidmagia.ro și pe www.2mimoze.ro. Despre ce îmi place să scriu? În primul rând despre oameni. Să le aflu poveștile direct de la ei, prin viu grai, nu prin email...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.