Mimoze plus cai egal… dragoste eternă!

Cu atâția ponei și unicorni prin desenele animate, imagini care se regăsesc apoi pe orice cană, tricou, penar, șosete, șervețele și ista de produse poate continua la nesfârșit, pare firesc ca orice prichindel să fie atras de cai. Nici Mimozele nu fac excepție! Însă dragostea lor pentru aceste animale nu e de ieri de azi… și nici nu cred că se va sfârși prea curând, căci Antonia își dorește o fermă – cu cai, bineînțeles!, iar Adnana vrea să devină medic veterinar. Eventual să se angajeze la ferma soră-sii!

Atracția fetelor pentru cai a apărut cu mult înainte de a vedea diverse seriale de desene animate în care personajele principale au patru picioare, o coamă superbă și nechează din minut în minut. Amadeus și Sabrina… vă sună cunoscut, nu?!

Aveau doar 3 ani când au călărit prima dată un ponei. A fost dragoste la prima vedere, mai ales pentru Antonia. Ce-i drept, au avut parte și de o sesiune de 45 de minute, timp suficient să se atașeze de Pony și de Cătălina. Da, pe unul dintre căluți îl cheamă ca pe mine. Poate și de aici atașamentul, nu?!
Deși nu am mai ajuns de câșiva ani la Pony și la Cătălina, iar fetele au călărit și alți ponei, cei doi rămân lipiți de suflețelele lor.

 

Mă gândesc serios să aleg echitația ca disciplină sportivă pentru fete când vor mai crește. Mai ales că îmbunătățește abilitățile cognitive ale copiilor. Potrivit unui studiu,citat de cei de la Science Daily, se pare că vibrațiile produse de cai în timpul călăriei determină activarea sistemului nervos simpatic, care îmbunătățește sistemul de învățare în cazul copiilor.

Echipa de cercetători care a realizat acest studiu a fost condusă de Mitsuaki Ohta, profesor la University de Agricultură din Tokio. Copiii care au participat la această cercetare au desfășurat niște teste înainte și după călărie, fiind totodată măsurat ritmul cardiac al copiilor, ca răspuns la mișcările produse de cai.
Potrivit rezultatelor, practicarea echitației a îmbunătățit vizibil capacitatea copiilor de a îndeplini sarcini comportamentale, în timp ce efectele pozitive privind rezolvarea de probleme aritmetice nu au fost foarte vizibile, însă au existat. Astfel, practicarea călăriei stimulează învățarea, memoria și rezolvarea problemelor.

Care este explicația? O caracteristică importantă a pașilor cailor este că aceștia produc accelerații tridimensionale. Astfel, aceste mișcări specifice activează anumite părți ale sistemului nervos simpatic, determinând astfel îmbunătățirea rezultatelor la testul comportamental.

 

► Citește și Cum poți încuraja jocul imaginativ în viaţa copiilor? Transformă-l pe Piticot în Eroii în Pijama!

 

Până când Mimozele vor lua lecții de călărie, abia așteaptă să vadă poneii și caii care vor participa la Karpatia Pony Show. Evenimentul are loc în perioada 1-3 iunie, pe Domeniul Cantacuzino din Floreşti, Prahova, la numai o oră distanță de București.

 

Cei pasionați de echitație vor avea ocazia să asiste la un spectacol ecvestru de trei zile, cu un program variat, în care competiții naționale și internaționale alternează cu show-uri inedite: jocuri și prezentări cu ponei si cai, working equitation, un concurs de împletit coame și cozi, prezentare de rase de ponei (Connemara, Apaloosa, Welsh, Hafflingen, Brittish Spotted, Shetland, ponei olandez), marea paradă a poneilor, acrobații ecvestre, agrement cu ponei și cai și multe altele.

Pe lângă cei peste 100 de cai prezenți pe domeniu, evenimentul ecvestru va fi întregit și de show-uri cu câini, expoziții de porumbei premiați internațional și demonstrații cu păsări de pradă. Maestrul de ceremonii este Vali Vasilescu, unul dintre cei mai apreciați cascadori ai momentului, care a adus în atenția publicului spectacolele “Basme cu cai”. Renumitul cascador ne propune, la cea de-a două ediție a Karpatia Pony Show, un spectacol de acrobații impresionant cu cai dresați pentru cascadorie de film.

Cei mici pot participa la peste zece ateliere creative și un spectaculos proiect de reciclare, propuse de partenerii evenimentului. Vor învăta să picteze pe apă, acuarelă, guase, să decoreze pe suprafețe inedite: catifea, ceramică, suporturi de creioane, lampioane din hârtie și evantaie, se vor juca cu particule fine și colorate de marmură, vor participa la ateliere de olărit și vor învață cum se fac grădini în miniatură sau cum să construiască un castel din sticle de plastic reciclate. Întâmplările vor fi atent ghidate și energizate de mascotele partenerilor Karpatia Pony Show.

Doritorii de adrenalină sunt asteptați în zonele de Agrement și Aventura Park, unde vor descoperi un labirint uriaș, un amplu spațiu senzorial pentru a percepe domeniul și varietatea de texturi prezente, un circuit de cross pentru mașini radio comandate, tir cu arcul, tir cu pușca airsoft, bungee, traversare cu tiroliana sau vor putea închiria biciclete pentru a vizită domeniul.

Pe Domeniul Cantacuzino, se poate ajunge cu autoturismul personal, cu trenul sau prin serviciul PONY Car Sharing, un model de transport popular în marile orașe ale lumii, ce presupune împărțirea unei flote de mașini cu mai mulți utilizatori. La intrarea pe Domeniul Cantacuzino, este amenajată o parcare, dedicată spectatorilor concursului ecvestru. Organizatorii propun și câteva variante de cazare în zona, care pot fi regăsite pe site-ul evenimentului.

Biletele și abonamentele achiziționate în avans de pe website-ul bilete.ro și de la punctele de vânzare bilete.ro beneficiază de discounturi generoase, de până la 65% până în dată de 31 Mai. Accesul copiilor sub 14 ani este permis doar însoțiți de un adult.

Prichindeilor tăi le place să călărească? Povestește-mi experiența ta pe această pagină, la comentarii! Sau te aștept pe pagina de Facebook cu un Like și un Comentariu!

Post Author: Cătălina Matei

De vreo 16 ani încoace, scriu cu acte în regulă în media românească. Am debutat în print, unde am și prestat mai bine de 9 ani, însă hârtia nu mai are trecere mare în România, așa că am trecut în online, unde totul se mișcă pe repede înainte. Între timp, m-am antrenat în "parenting", atât în viața reală, căci sunt mamică de gemene, cât și în "www", mai precis pe www.kidmagia.ro și pe www.2mimoze.ro. Despre ce îmi place să scriu? În primul rând despre oameni. Să le aflu poveștile direct de la ei, prin viu grai, nu prin email...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.