Peste 20% dintre gemeni sunt stângaci. Cum îi ajuți într-o lume a dreptacilor?

Potrivit mai multor studii, peste 20 % dintre gemenii identici sunt stângaci. Însă Mimozele au fost în placente diferite – sunt gemene dizigote – și, teoretic, nu ar intra în acest procentaj. Cu toate acestea, Adnana este stângace, deși am surpins-o uneori folosindu-și și mâna dreaptă la desenat ori la ținut paleta de badminton. Dar, în cea mai mare parte din timp este stângace! Prin urmare face parte din cei 10 % din populația Terrei care își folosesc cu precădere mâna stângă la cele mai multe activități. Reprezintă un dezavantaj pentru ea?

Adnana mă moștenește pe mine. Și pe bunica mea maternă. Deși scriu cu dreapta, îmi folosesc mâna stângă cu precădere la cele mai multe activități. Scriu, lovesc, car, tai, mă machiez cu stânga. Dorm pe partea stângă a patului, iar când merg pe stradă alături de cineva, întotdeauna prefer ca persoana respectivă să-mi stea în partea stângă. Doar geanta o car pe umărul drept pentru a avea mâna stângă liberă, disponibilă. Chiar și ceasul îl port pe stânga.

 

Dar scriu cu dreapta. N-a fost dintotdeauna așa. În clasa a I-a, tatăl meu m-a obligat să scriu cu dreapta. Am prins anii de glorie ai comunismului și nu aveam voie să fiu… altfel. Nu îl condamn pe tata, însă mi-am jurat că eu nu o să-mi forțez niciodată copiii să scrie cu dreapta, dacă ei sunt stângaci.
Între timp, am devenit mamă și, ați ghicit bine, una dintre Mimoze mă moștenește. Adnana este stângace deși, uneori, nu pare să se fi decis cu care mână vrea să scrie. Și nici nu am de gând s-o forțez, deși mă gândesc cu strângere de inimă ce va face mai târziu, la școală, când notele vor fi influențate și de aspectul scrisului. Se știe că cei mai mulți stângaci scriu “urât”…

 

► Citește și Cum au primit gemenele mele dizigote apelativul “Mimoze”

 

Plecând de la experiența mea, am început să mă documentez un pic despre stângaci. Creierul și corpul unui stângaci pot funcționa diferit de cel al unui dreptaci. Conform spuselor lui Ronald Yeo, doctor în psihologie la Universitatea din Texas-Austin, atributul de a fi stângaci se stabilește în organismul uman foarte devreme, încă din primele faze ale dezvoltării fetusului, atunci când multe alte aspecte ale viitorului om ce va veni pe lume sunt determinate de diverși factori.
E genetica “de vină”? Oamenii de știință nu știu să explice cu exactitate de ce unii oameni sunt stângaci și alții nu, dar știu că genele au o pondere de numai 25 % în stabilirea acestei trăsături. Totodată, un studiu britanic a relevat faptul că bebelușii mămicilor însărcinate stresate au cu precădere tendința de a-și atinge fața cu mâna stângă. Acesta poate fi un prim semn al folosirii dominante a mâinii stângi la copilul ce se va naște, sunt de părere cercetătorii. Aceeași teorie este susținută și de rezultatele unui studiu realizat în Suedia în 2008.

 

Peste 20% dintre gemeni au șanse mai mari să fie stângaci

Gemenii identici sunt de cele mai multe ori oglinda celuilalt. Unul dintre ei poate avea o aluniță pe obrazul drept, iar celălalt fix în același loc, dar pe obrazul stâng. Folosirea dominantă a mâinii stângi este de două ori mai întâlnită la gemeni. Un studiu belgian din 1996 a arătat că circa 21 % dintre gemenii identici sunt stângaci.

 

Avantaje și dezavantaje de a fi stângaci

Când vine vorba de sporturi unu la unu, precum tenis sau box, stângacii sunt cei mai buni şi se adaptează oponentului mai bine decât un dreptaci. Cât despre creativitate, e greu să stabileşti o corelaţie autentică între folosirea dominantă a unei mâini şi creativitate.

Stângacii însă pot avea probleme cu somnul. În 2011 Universitatea din Toledo a realizat un studiu pe 100 de persoane şi a descoperit că 94 % dintre stângaci au manifestat mişcări necontrolate pe timpul somnului (faţă de un procent de 69 % la dreptaci). Asta ar putea explica și de ce Adnana mea fuge noaptea din patul ei și se răsucește în toate direcțiile în timpul somnului! 😉

Până la urmă, dreptaci ori stângaci, important e să fie sănătos, cum se zice, şi nu există niciun motiv pentru care un om stângaci, în sensul strict fiziologic al termenului, să nu se descurce în viaţă la fel de bine ca şi dreptacii, cu condiţia să fie lăsat să-şi urmeze calea lui, în ceea ce priveşte lateralitatea.

 

► Citește și “Eu nu fac diferențe între copii! Nu-l iubesc pe niciunul mai mult”. Greșit!

 

Din păcate, chiar dacă timpurile au evoluat, iar stângacii nu mai sunt stigmatizaţi, fiind consideraţi aducători de nenoroc, blestemaţi ori răuvoitori, tot întâmpină unele dificultăți în lumea dreptacilor, cei care alcătuiesc 90% din populaţia lumii. De exemplu, folosirea diverselor unelte şi dispozitive, mai toate gândite pentru dreptaci (de la banalele foarfeci la periculoasele fierăstraie electrice, de la aparatele de fotografiat până la mouse-ul computerului, de la instrumente muzicale la echipamente sportive), utilizarea mobilierul existent în unele şcoli sau săli de conferinţe, cu pupitre care sunt ataşate de scaun în partea dreaptă, confortabile pentru dreptaci, dar nu şi pentru stângaci, şi multe altele.

Am aflat și că în 1990 a fost înfiinţată o asociaţie, Clubul Stângacilor, iar în 1992, clubul a instituit chiar o Zi Internaţională a Stângacilor, sărbătorită anual la data de 13 august. E ziua în care în multe ţări se organizează evenimente ce aduc în prim-plan existenţa stângacilor şi este un prilej de a-i face pe oameni conştienţi de avantajele şi dezavantajele faptului de a fi stângaci.

Până la urmă, Adnana va alege dacă va deveni stângace ori dreptace! Și îmi doresc să întâlnească numai cadre didactice fără prejudecăți și preconcepții!

Foto: Freepik

Copilul tău este stângaci? Povestește-mi experiența ta pe această pagină, la comentarii! Sau te aștept pe pagina de Facebook cu un Like și un Comentariu!

Post Author: Cătălina Matei

De vreo 16 ani încoace, scriu cu acte în regulă în media românească. Am debutat în print, unde am și prestat mai bine de 9 ani, însă hârtia nu mai are trecere mare în România, așa că am trecut în online, unde totul se mișcă pe repede înainte. Între timp, m-am antrenat în "parenting", atât în viața reală, căci sunt mamică de gemene, cât și în "www", mai precis pe www.kidmagia.ro și pe www.2mimoze.ro. Despre ce îmi place să scriu? În primul rând despre oameni. Să le aflu poveștile direct de la ei, prin viu grai, nu prin email...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.