Decolarea placentei sau “nor negru pe cer senin”

De ce am născut prematur? Deși făcusem cerclaj și tratament injectabil pentru prevenirea avortului? Am aflat abia după vreo patru luni după ce am născut, când am ajuns la medicul care mi-a supravegheat sarcina, dar care nu m-a asistat la naștere. Decolarea placentei a fost cauza nașterii premature, la 31 de săptămâni și 6 zile. “Nor negru pe cer senin”… așa i se mai spune în rândul medicilor obstreticieni.

După ce medicul care îmi supraveghea sarcina în sistemul privat m-a avertizat că voi naște prematur și că nu va putea să-mi facă cezariana în cadrul spitalului în care lucra decât la 34 de săptămâni (povestea o găsiți aici) am ajuns la Spitalul Municipal din București cu ambulanța. De urgență! Într-o zi de duminică, la 31 de săptămâni și 6 zile, m-am trezit la propriu într-o baltă de sânge. Fără niciun fel de durere. Iniția, am crezut că e din cauza colului, mai ales că făcusem și cerclaj. După mai bine de 4 luni am aflat că alta a fost cauza.

De ce atât de târziu? Pentru că am ajuns să nasc la stat fără să fii vorbit în prealabil cu niciun medic. Nu am mai avut timp, nașterea s-a declanșat mult mai devreme decât mă avertizase medicul meu de la privat, am ajuns cu ambulanța la Spitalul Municipal din București și am născut cu medicul de gardă.

Din păcate, deși am stat aproape o lună internată acolo, nu am reușit să mă lămuresc care a fost motivul care a declanșat nașterea prematură. După ce am ieșit din maternitate cu fetele, mi-a fost extrem de greu să ajung la un control la medicul meu de la privat. La momentul respectiv, locuiam în cartierul Berceni și, ca să ajung pe Griviței, la spitalul privat, aveam nevoie de cel puțin 2 ore. Ori în primele luni de viață ale Mimozelor, era exclus o astfel de “escapadă”. Pentru că ele mâncau din trei în trei ore, iar eu trebuia să încep operațiunea “muls” – căci nu am putut alăpta natural – cu cel puțin jumătate de oră înainte de masa lor. Tocmai de aceea, controlul de 40 de zile l-am făcut la o clinică privată aproape de casă, la un alt medic. O experiență neplăcută căci specialistul respectiv nu a dat prea mare importanță faptului că eu încă aveam sângerări.

După ce am trecut la alimentarea Mimozelor cu formulă și programul lor de masă s-a fixat mai bine, am ajuns la control și la medicul meu care mi-a supravegheat sarcina. Trecuseră 4 luni și jumătate de la naștere, iar eu tot mai aveam sângerări. De la el am aflat că organismul meu își revenea foarte greu după cezariană. Din fericire, într-o lună au dispărut și sângerările.

Cât despre cauza care a declanșat nașterea prematură… După ce i-am arătat biletul de externare din maternitate și i-am povestit în detaliu ce s-a întâmplat în ziua respectivă, am aflat și care a fost factorul declanșator. Nu, nu cerclajul, ci decolarea prematură a placentei. Sau “nor negru pe cer senin”, cum i se mai spune în rândul medicilor obstreticieni.

După o scurtă căutare pe net, am aflat că decolarea prematură a placentei se produce prin separarea să parţială sau completă de la nivelul mucoasei uterine înainte de naştere. În această situaţie, sângele se acumulează în partea posterioară a placentei contribuind la formarea unui hematom retroplacentar. Hematomul retroplacentar contribuie la separarea unei porţiuni a placentei şi la împingerea acesteia la depărtare de peretele uterului. Acest fenomen poate să determine privarea fetusului de oxigen şi de substanţele nutritive necesare dezvoltării acestuia, determinând naşterea sa prematură şi greutatea foarte mică la naştere, în jur de 2.500 de grame şi pierderea masivă de sânge a mamei. Ceea ce mi s-a și întâmplat! Având însă sarcină gemelară, greutatea Mimozelor a fost și mai mică: 1.750 de grame – Adnana, iar Antonia – 1.800 de grame.

Potrivit statisticilor, decolările premature ale placentei afectează 1 din 200 de sarcini. Incidența acestei afecţiuni este mult crescută pe parcursul celui de-al treilea trimestru de sarcină, însă producerea sa este posibilă în orice moment al sarcinii după depăşirea primelor douăzeci de săptămâni de sarcină.

Ce declanșează decolarea placentei?

Nu există cauze precise, tocmai de aceea i se mai spune “nor negru pe cer senin”. Apare când nu te aștepți! Însă există anumiți factori de risc:

  • Hipertensiunea arterială cu valori de 140 / 90 mm Hg sau mai mari;
  • Vârsta. Decolarea prematură a placentei este înregistrată mai frecvent la gravide cu vârste mai înaintate de 35 de ani;
  • Carențele alimentare. O alimentaţie deficitară în acid folic, proteine şi vitamine poate să predispună la decolarea prematură a placentei;
  • Traumatismele abdominale provocate de căderi, accidente rutiere sau alte tipuri de lovituri produse la nivelul abdomenului;
  • Cordoanele ombilicale neobişnuit de scurte;
  • Rupturile premature ale membranelor şi pierderile rapide de lichid amniotic care îmbrăca şi protejează copilul intrauterin;
  • Fumatul, consumul de alcool și droguri;
  • Corioamniotita (o infecţie gravă care poate surveni la femeile gravide_. Corioamniotita constă în infecţia amniosului şi a corionului;
  • Antecendentele de decolare prematură a placentei la sarcini precedente (dacă a fost cazul);
  • Folosirea incorectă a oxitocinei sau rahianestezia;
  • Tulburările de coagulare normală a sângelui;
  • Sarcinile gemelare sau multiparitatea;
  • Creşterea redusă în greutate pe parcursul sarcinii.

Din factorii enumerați mai sus, în cazul meu,am regăsit doar doi: sarcină gemelară și forma ușoară de trombofilie – tulburările de coagulare normală a sângelui. Însă acest lucru nu înseamnă că orice femeie însărcinată cu gemeni care face Clexane în timpul sarcinii va suferi o decolare prematură a placentei!

Care sunt simptomele decolării premature de placentă?

În general, în circa 4 din 5 cazuri, simptomele înregistrate în cazul decolării premature de placentă constau în sângerări vaginale uşoare sau abundente. Severitatea hemoragiilor variază în funcţie de gradul de decolare a placentei. Hemoragia se manifesta prin prezenta sângelui de culoare închisă şi fără prezenţa cheagurilor sangvine. Pot exista cazuri în care sângele este reţinut în zona posterioară a placentei astfel că sângerarea vaginală nu se produce.

Simptomele clasice sunt:

  • Sângerări vaginale
  • Senzaţie dureroasă abdominală
  • Dureri la nivelul spatelui
  • Sensibilitate dureroasă uterină
  • Contracţii uterine rapide

Cazurile grave de decolare a placentei sunt asociate cu alterarea stării generale, simptome de şoc, dispnee sau dificultăţi respiratorii, accelerarea pulsului, răcirea extremităţilor, scăderea valorii tensiunii arteriale, alterarea sau absenţa bătăilor cordului fetal sau modificarea mişcărilor fetusului.

În cazul meu, au fost doar sângerări vaginale. Fără dureri. Fără contracții.

Sunt tare curioasă prin ce peripeții ați trecut voi în cazul în care ați născut prematur! Vă aștept poveștile pe această pagină, la comentarii! Sau pe pagina de Facebook cu un Like și un Comentariu!

Post Author: Cătălina Matei

De vreo 16 ani încoace, scriu cu acte în regulă în media românească. Am debutat în print, unde am și prestat mai bine de 9 ani, însă hârtia nu mai are trecere mare în România, așa că am trecut în online, unde totul se mișcă pe repede înainte. Între timp, m-am antrenat în "parenting", atât în viața reală, căci sunt mamică de gemene, cât și în "www", mai precis pe www.kidmagia.ro și pe www.2mimoze.ro. Despre ce îmi place să scriu? În primul rând despre oameni. Să le aflu poveștile direct de la ei, prin viu grai, nu prin email...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.